با بیماری هپاتیت C بیشتر اشنا شویم
- خانه
- chevron_right
- سلامت خانواده
- chevron_right
- با بیماری هپاتیت C بیشتر اشنا شویم
بیماری هپاتیت C چیست؟
هپاتیت C، بیماری است که کبد، از بزرگترین و مهمترین غدد داخلی بدن انسان را درگیر و وظایف مهم آن شامل دفع سموم، ساخت پروتئین های حیاتی، تنظیم مصرف قند خون ، سوخت و ساز چربی ها و ساخت برخی هورمون های ضروری را مختل می کند.
در بیماری هپاتیت C، بافت طبیعی کبد به تدریج تخریب و نهایتا پس از ۱۰ تا ۳۰ سال، به سیروز کبد (فرسودگی کبد) میانجامد. افراد مبتلا به سیروز کبد در صورت عدم درمان، در مواردی دچار سرطان کبد میشوند و مبتلایان به سیروز کبد و سرطان کبد ممکن است به پیوند کبد نیاز پیدا کنند، ولی در صورت عدم درمان، ویروس، اغلب پس از پیوند مجدداً عود میکند. در طول سه دهه 180 میلیون نفر در جهان و بیش از 200 هزار نفر در ایران، به هپاتیت C مبتلا هستند.
علائم بیماری
• کاهش اشتها و حالت تهوع
• عفونت مزمن
• خستگی و بی خوابی
• مدفوع زرد یا کم رنگ
• زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها
از چه راه هایی مبتلا میشویم
♦ خالکوبی یا پیرسینگ.
♦ استفاده دوباره از وسائل تزریقی دیگران برای تزریق مواد مخدر، از جمله استروئید.
♦ کارهای طبی یا دندانپزشکی
♦ تماس خون با خون د ر موقع نزدیکی جنسی
♦ چنانچه مادر مبتلا به هپاتیت C باشد ممکن است در دوران حاملگی از ماد ر به کودک سرایت کند
از چه راه هایی مبتلا نمیشویم
♦ دستشویی مشترک
♦ سرفه، عطسه، بوسید ن، د ر آغوش گرفتن
♦ ظروف خوراک یا لیوانها ی آشامیدنی مشترک
♦ نیش حشرات
عوارض های این بیماری
◊ بعد از بیست تا سی سال از ابتلا به هپاتیت C فرد دچار سیروز کبدی می شود. بعد از زخم شدن کبد، فعالیت برای کبد سخت می شود.
◊ تعداد کمی از افراد مبتلا به هپاتیت C ممکن است به سرطان کبد نیز دچار شوند.
◊ کبدی که شدیدا توسط هپاتیت C آسیب دیده است، ممکن است قادر به عملکرد مناسب نباشد.
راه های تشخیص هپاتیت C
1)آزمایش خون
آزمایش هپاتیت سی معمولاً با آزمایشهای خون آغاز میشود تا با استفاده از روش ایمونواسی آنزیمی وجود پادتنها در ویروس هپاتیت سی تشخیص داده شوند.
كه درصورت مثبت بودن نتيجه اين آزمايش، آزمايش ديگري جهت بررسي ژنتيكي ويروس (RNA) انجام ميشود. كه آزمايش آنتيبادي، ابتلاي قبلي و آزمايش ژنتيكي فعال بودن هپاتيت C در حال حاضر و نوع ويروس هپاتيت C را نشان ميدهد.
در صورت مثبت بودن آزمايشات فوق، ممكن است پزشك بيوپسي از كبد (نمونهگيري از كبد)انجام دهد براي اين كه مشخص شود آيا ويروس به كبد شما آسيبي رسانده يا نه.
در طي بيوپسي، از بين دندهها سوزني وارد كبد كرده و نمونه تهيه ميكند و نمونه را زير ميكروسكوپ بررسي خواهد كرد.
2) بافت برداری
بافت برداریهای کبدی میتوانند شدت آسیب کبدی را مشخص سازند، اما این فرایندها خطراتی نیز به همراه دارند.
تغییرات معمولی که از طریق بافت برداری قابل تشخیص هستند تغییرات مربوط به لنفوسیتهای درون بافت کبد، فولیکولهای لنفاوی در ورید باب، و مجاری صفرا میباشند.
چندین آزمایش خون را میتوان انجام داد که شدت آسیب را تعیین کرده و نیاز به بافت برداری را کاهش میدهند.
هپاتیت C کاملا قابل درمان است
درمان هپاتیت C با روش های مختلفی انجام می گیرد، ولی اساس و قسمت مشترک همه درمان ها، آمپولی است به نام اینترفرون. اینترفرون دارویی است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و باعث می شود تا فرد در از بین بردن ویروس ها قوی تر عمل کند.
البته دو نوع آمپول اینترفرون وجود دارد:یک نوع اینترفرون استاندارد داریم که درمان قطعی هپاتیت C است که هفته ای سه بار به همراه قرص های مربوطه استفاده می شود. ولی این آمپول در کنار محاسن خود، عوارض زیادی برای بیمار دارد. همچنین اثر بخشی آن نسبت به داروی جدیدتر کمتر است.
نوع جدید اینترفرون را می توان هفته ای یک بار استفاده کرد و عوارض کمتری هم دارد. اثر بخشی آن 1/5تا 2 برابر انواع قبلی است.
اگر به موقع درمان نشود چه عواقبی دارد
اگر بیماری پیشرفت کند و به مرحله ی سیروز کبدی برسد، دیگر قابل درمان نخواهد بود، به خصوص اگر بیمار به مرحله ای برسد که خون استفراغ کند که در این مرحله درمان دارویی موثر واقع نمی شود و باید حتما پیوند کبد انجام گیرد.
برای اطلاعات بیشتر به سایت ما مراجعه نمایید.