ارز دیجیتال چیست؟
- خانه
- chevron_right
- آموزش
- chevron_right
- ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال شکل خاصی از پول دیجیتال است که بر پایه علم رمزنگاری ایجاد شده است. بیشتر ارزهای دیجیتال یا رمز ارزها از بلاک چین استفاده میکنند. دلیل این امر بهرهمند شدن از ویژگیهای اساسی مانند غیرمتمرکز بودن، شفافیت و تغییرناپذیر بودن است.
برای ارسال ارزهای دیجیتال به یکدیگر نیازی به افتتاح حساب بانکی، استفاده از خدمات بانکها یا هر سازمان، واسطه دیگری نخواهید داشت.
ارز دیجیتال 6 ویژگی دارد که عبارتند از :
- بینام بودن: در مبادلات ارزهای دیجیتال نیازی به ارائه اطلاعات شخصی جهت دریافت و تصاحب ارز دیجیتال نیست و هیچ قانونی در مورد این که چه کسانی حق داشتن و استفاده از ارز دیجیتال را دارند وجود ندارد.
- جهانی بودن: هر کشور معمولا ارز مخصوص خود(Fiat) را دارد که دریافت و پرداخت آن در سرتاسر جهان، پیچیدگیهای خاصی دارد اما ارز دیجیتال به راحتی می تواند به سراسر جهان ارسال شود و یک پول بین المللی است.
- دیجیتال بودن: ارز دیجیتال فقط در کامپیوترها وجود دارد و خبری از سکه ، اسکناس و پشتوانه ارزی نیست.
- مبادله شخص با شخص: ارزهای دیجیتال به صورت آنلاین و شخص با شخص صورت می پذیرد. بدین معنی که خبری از واسطه قابل اطمینان مثل بانک نیست و طرفین به صورت مستقیم با یکدیگر تجارت می کنند.
- غیرمتمرکز بودن: ارز دیجیتال در یک کامپیوتر یا سرور مرکزی نیست و در یک شبکه از هزاران کامپیوتر توزیع می گردد. به شبکههای بدون سرور شبکههای غیرمتمرکز گفته می شود.
- کدگذاری: هر کاربر کدهای مخصوصی دارد که از افشای اطلاعات و دسترسی به آن ها توسط دیگر کاربران جلوگیری می کند. این مفهوم کدگذاری نام دارد و تقریبا غیر قابل هک بودن سیستم را تضمین می کند.
- عدم نیاز به واسطه مطمئن: عدم نیاز به واسطه مطمئن بدین معنی است که کنترل اطلاعات و پول هر کس در دست خودش است.
ارزهای دیجیتال
ارزهای دیجیتال بخاطر فناوری که استفاده می کند ، بازار پرنوسانشان و همچنین ایدههای آن ها که آزادیخواهانه است، بین مردم سریع به محبوبیت بالایی رسیدند.
بازار ارزهای دیجیتال به دلیل نوپایی آنها، نوسانات زیادی دارد و ممکن است در یک روز قیمت یکی از آنها تا چندصد درصد رشد کرده و یا چند ده درصد ریزش کند.
پایه ی علم رمزنگاری که ریاضیات است. در ارزهای دیجیتال از فناوری رمزنگاری استفاده شده است و باعث می شود که امکان تقلب را از افراد بگیرد و سیستمهای پرداختی را سالم نگاه می دارد.
علاوه بر این، کنار گذاشتن واسطهها و جنبه آزادیخواهانه ی آن باعث شده تا افرادی که رغبت چندانی به سیستمهای مالی سنتی نداشتند نیز به سمت ارزهای دیجیتال تمایل پیدا کنند.
از دید بسیاری بیت کوین اولین ارز دیجیتال حقیقی یا رمز ارزی است که ایده آن سال 2008 در وایتپیپر بیت کوین منتشر شده است. هرچند پیش از بیت کوین نیز تلاشهای زیادی برای ساخت یک ارز دیجیتال صورت گرفته بود. اولین سکههای بیت کوین در سال 2009 استخراج شد.
ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد که به آن می پردازیم :
بیت کوین
مشهورترین و قدیمیترین ارز دیجیتال است. از زمان ساخت این ارز دیجیتال توسط ساتوشی ناکاموتو بیش از 10 سال میگذرد و از آن زمان تاکنون هنوز هم جایگاه نخست را بین ارزهای دیجیتال دارد.
ریپل
یک پلتفرم متنباز است که برای انجام تراکنشهای سریع و ارزان طراحی شده است. این سیستم پرداختی در سال 2012 عرضه شده که از پولهای رایج در شبکه خود پشتیبانی میکند. تمرکز آن بر روی همکاری با بانکها و توسعه سیستم پرداختی بوده است و کوین آن اکسآرپی (XRP) نام دارد.
بیت کوین کش
در واقع این نوع با اعمال تغییر بر روی اندازه بلاکها در سال 2017 به وجود آمد. یکی از فورکهای معروف بیت کوین است. بیت کوین کش در سال 2018 به دو زنجیره ABC و SV تقسیم شد، به طوریکه زنجیره ABC با نام بیت کوین کش به فعالیت خود ادامه داد.
اتریوم
ایده اتریوم در سال 2013 توسط ویتالیک بوترین مطرح شد و اولیه سکه آن در سال 2014 عرضه شد سپس شبکه آن در جولای 2015 راهاندازی شد. ارز دیجیتال این پلتفرم اتر نام دارد.
لایت کوین
با اعمال تغییراتی بر روی کدهای بیت کوین توسط چارلی لی ساخته شد. هدف لایت کوین پرداختهای سریعتربود. یکی از قدیمیترین آلت کوینهاست و با نام نقره دیجیتال شناخته میشود.